Bekkeløp gjenåpnes for biodiversitet
Prosjektet Ammerudveien Bekkeåpning har som mål å åpne bekken som i dag går i rør under to veier i området mellom boligområdene på Ammerud og Markagrensa i øvre del av Alnaelva. Bekken skal åpnes på hele strekningen uten å sanere den gamle rørgata, som fortsatt vil bli brukt som overløp ved flom. Tiltaket er en oppfølging av Oslo kommunes beslutning om å åpne bekker og vassdrag for å styrke den blå-grønne strukturen i byen og legge til rette for økt biologisk mangfold.
Terrengendringer og nye gangveier
Prosjektet innebærer betydelige terrengendringer, inkludert etablering av hovedgangveier, senking av terrenget for å lage en bekkedal, og bygging av en ny kulvert under en eksisterende avkjøring. Bekken vil bli hevet med en dam vest for den nye kulverten, og det vil bli etablert flere dammer og fiskekulper langs den gjenåpnede bekken for å skape et mer naturlig miljø. Vegetasjon langs bekken vil bli plantet for å gi skjulesteder for fisk og amfibier. Eksisterende høyverdi vegetasjon vil bli bevart så langt det er mulig.
Tekniske tilpasninger og flomsikring
Prosjektet inkluderer også betydelige tekniske tilpasninger, som omlegging av VA-ledninger og kabler som blir berørt. Dette gjelder spesielt en 1000 mm kulvert og en 200 mm OV-ledning som krysser prosjektområdet, samt private stikkledninger for vann og spillvann. Flomrisikoen for nærliggende bebyggelse vil være minimal, takket være en kombinasjon av den nye bekkeløpet og kapasiteten til den eksisterende kulverten. I tillegg skal stikkveien fra Ammerudveien legges i bro, noe som ytterligere reduserer risikoen for flomskader.
Naturlig bekkelandskap og estetikk
Estetisk vil prosjektet fokusere på å skape et naturlig bekkelandskap med bruk av morenemasser som allerede finnes i området, samt planting av vegetasjon som passer til den lokale floraen. Kulvert- og overløpskanalkonstruksjonene vil bygges i betong med overflatebehandling for å sikre holdbarhet og estetisk tiltrekning. Prosjektet tar således sikte på både forbedre miljøet og opplevelsen for beboerne i området.