Kommunen leder og finansierer
Prosjektet «Hessa Nord Sanering og Utbedring Ålesund 2025» er initiert og finansiert av Ålesund kommune, som oppdragsgiver. Kommunen har ansvar for både planlegging og gjennomføring av saneringsarbeidet og utbedringen av ledningsanlegget. Arbeidet er åpnet for digital anbudsinnlevering med frist 25. august 2025, og kontrakten legger opp til en gjennomføringsperiode på cirka seks måneder etter kontraktsinngåelse. Det er sendt dispensasjonssøknader for deler av tiltaket som berører regulerte områder til industriformål, grønnstruktur, villabebyggelse og bevaring av sjøbu (SP5).
Nytt ledningsnett mot kloakk
Hovedinnsatsen i prosjektet er sanering av ulovlige kloakkutslipp fra områdene U12 Saltlagervegen og U13 Rasmusvegen, hvor spillvann i dag renner urenset direkte ut i sjøen. Det bygges et omfattende nytt ledningsanlegg for spillvann, som inkluderer en DN 200 spillvannsledning i grøft over ca. 200 meter, en DN 125 spillvannspumpeledning i grøft over ca. 220 meter, og en DN 125 spillvannspumpeledning som legges gjennom borhull i fjell over ca. 280 meter. I tillegg inngår anlegging av en sjøledning DN 125 på rundt 130 meter. Ledningsanlegget vil i stor grad være skjult under bakken og synlig kun i form av kumlokk.
To nye fjernstyrte pumpestasjoner
To nye avløpspumpestasjoner skal bygges i prosjektet, én på eiendommen gnr 118 bnr 644 og én på gnr 118 bnr 1029 ved U13 Rasmusvegen. Disse pumpestasjonene får enkle, prefabrikerte overbygg og vil være sentralstyrt fra kommunens driftsavdeling. Det er lagt opp til at driftspersonell kun skal utføre tilsyn ved pumpestasjonene, da det ikke vil være behov for arbeidsoperasjoner direkte på stasjonene.
Betydelig miljøforbedring i Hessa
Prosjektet vil bidra til betydelig miljøforbedring for Hessa-området ved å eliminere ulovlige kloakkutslipp som tidligere har forurenset sjøen. Oppgraderingen av ledningsanlegget gir bedre og mer robust infrastruktur for håndtering av spillvann, noe som sikrer langsiktige løsninger for avløpshåndtering og reduserer risiko for forurensning i sjømiljøet. Videre bidrar prosjektet til å oppfylle gjeldende miljøkrav og kommunens mål for sunnere nærområder.
Utfordringer med dispensasjoner og boring
Prosjektgjennomføringen innebærer visse utfordringer og risikoelementer, særlig knyttet til byggearbeid i regulerte områder med ulike formål som industriformål, grøntstruktur og villabebyggelse. Fjellboring for å legge deler av ledningsanlegget vil kreve nøyaktig gjennomføring for å unngå forsinkelser og skader på omkringliggende eiendommer. Nødvendige dispensasjoner er søkt for å ivareta disse utfordringene, og kommunen har varslet berørte grunneiere og naboer i god tid før oppstart.