Påbygg og ny garasje
Prosjektet 'Påbygg og ny garasje enebolig - Granalleen 33' omfatter en påbygging i én etasje på en eksisterende enebolig, samt riving av den gamle garasjen og taket over inngangspartiet. Det planlegges oppføring av en ny garasje plassert inntil hovedhuset, hvor garasjen utnyttes som et to-etasjes volum som blant annet skal inneholde bad og treningsrom i andre etasje. Mønehøyden på 8,0 meter og gesimshøyden på 6,5 meter overholder kommunens høydebestemmelser og sikrer at bygningen passer innenfor reguleringsplanen.
Tomt og fasadeløsning
Eiendommen ligger i Granalleen 33 på Høvik i Bærum kommune, på en relativt flat og solrik tomt med noe beplantning og gode uteoppholdsarealer. Området består hovedsakelig av småhusbebyggelse i varierende alder, hvor de fleste husene har trekledning og saltak. Den nye fasadeløsningen innebærer en justering av fasaden mot nord for å harmonisere med eksisterende vindusformater, samt etablering av et moderne garasjevolum med ubehandlet, naturlig panel og spiler som fungerer som skjerming mot innsyn fra veien. Garasjevolumet vil overlappe påbygget og fungere som en beskyttelse over inngangspartiet.
Ansvar, dispensasjon og plassering
Wood arkitektur+design AS er ansvarlig søker og arkitekt for prosjektet. Det søkes om dispensasjon fra Veglova § 829 for avstandskrav til kommunal vei på grunn av garasjens plassering. Terrenginngrepet holdes minimalt, og eksisterende terreng beholdes i stor grad. Det har vært usikkerhet knyttet til plasseringen av en privat avløpsledning på tomten, og dermed er garasjen trukket lenger unna nabo for å sikre riktig plassering og gode grunnforhold.
Skjerming, parkering og støy
Prosjektet legger til rette for forbedret skjerming mot innsyn fra vei, samtidig som det utvider boligarealet uten å redusere vesentlig uteoppholdsarealene på tomten. Parkeringen vil bestå av én plass i garasjen og én på terreng, noe som dekker behovet for beboernes bilparkering. En støyanalyse er gjennomført og viser at tiltaket med påbygg og ny garasje kun vil gi liten endring i støynivå og dermed ikke påvirker bomiljøet negativt.
Bevaring og optimal utnyttelse
Det er fokus på å bevare områdets karakter gjennom materialvalg og volumplassering, samtidig som funksjonaliteten og arealutnyttelsen forbedres. Byggetiltaket bidrar til bedre utnyttelse av tomten, og forbedrer boligens kvaliteter både innendørs og utendørs uten å gå på bekostning av omgivelsene eller eksisterende vegetasjon. Den videre gjennomføringen av prosjektet må følge opp nødvendige godkjenninger og sikre at dispensasjonene fra kommunen blir håndtert før byggestart.