Fullskala grønn ammoniakkproduksjon
Grønn Ammoniakkfabrikk og Skipavika Næringspark er et ambisiøst industriprosjekt lokalisert i Skipavika, Vestland fylke. Prosjektet omfatter bygging av Europas første fullskala anlegg for produksjon av grønn og utslippsfri ammoniakk, med en årlig kapasitet på 100.000 tonn. I tillegg utvikles Skipavika Næringspark med flere større industri- og næringsbygg som inkluderer et landbasert oppdrettsanlegg for laks med 20.000 tonn biomasse per år, og et fiskeslakteri med kapasitet til å behandle 300 tonn råstoff daglig og videreforedle 20.000 tonn prosessert produkt årlig. Totalt strekker planområdet seg over ca. 1464 dekar inklusive sjøarealer, hvor det også er satt av arealer til lager, kontor og anleggsformål.
Omfattende anleggsarbeid og partnere
Byggeprosessen omfatter omfattende anleggsarbeider som bergsprenging, masseuttak, etablering av veier og riggområder, samt masseforvaltning der deler av massene brukes lokalt til utfylling eller knuses til pukk for utskiping. Teknologileverandør Casale, med lang erfaring i ammoniakkproduksjon, er valgt som nøkkelpartner i anleggets oppføring. SkiGA AS står bak prosjektet, mens Skipavika Næringspark AS, Viking Aqua AS og Gulen Fiskeforedling AS er viktige aktører i utviklingen av næringsparken og tilhørende anlegg. Prosjektet legger også til rette for midlertidig innkvartering av flere hundre arbeidere under byggingen, med strenge krav til sikkerhet, støy og utearealer.
Fokus på sikkerhet og miljø
Prosjektet har et sterkt fokus på sikkerhet, spesielt med tanke på håndtering av ammoniakk som er et farlig stoff. Det er gjennomført risikovurderinger med etablering av omsynssoner for storulykkesrisiko og krav om avstandsgrenser til andre virksomheter. Miljøhensyn er også sentrale, med tiltak for reduksjon av klimagassutslipp gjennom grønn ammoniakk og klimatilpasset industriutvikling. Utslipp fra tilknyttede anlegg som slakteri og oppdrettsanlegg håndteres gjennom avansert renseteknologi før utslipp til sjø, i henhold til gjeldende miljølover. Vannforsyningen til anleggene skjer hovedsakelig via avsalting og rensing av sjøvann for prosessbruk.
Støtte og regional verdiøkning
Prosjektet støttes av lokale og regionale myndigheter og har fått positiv mottakelse for sitt potensial til å skape ca. 50 lokale kompetansearbeidsplasser og bidra til verdiskaping i regionen. Grønn ammoniakk forventes å spille en viktig rolle i Europas overgang til et utslippsfritt energisystem og vil støtte Norges ambisiøse mål om utvikling av 30 GW havvind innen 2040 ved å fungere som en effektiv energilagringsløsning. Prosjektet har også internasjonal interesse som et banebrytende eksempel på klima- og energiteknologi.
Tidsplan og godkjenningsprosess
Prosjektets tidslinje strekker seg mot en ferdigstillelse i 2026 for ammoniakkanlegget, med flere byggetrinn for oppdrett- og slakterianlegg. Planarbeidet ledes av Skipavika Næringspark AS, med Tippetue Arkitekter AS som plankonsulent og Norconsult AS ansvarlig for konsekvensutredning og risikoanalyse. Flere rammetillatelser er allerede gitt i 2023 og 2024, men videre fremdrift er avhengig av løpende godkjenninger og avtaler. Endringer i planområdet og utnyttelsesgrad sikrer tilpasning til terreng og nødvendig sikkerhet i forbindelse med produksjon av farlige stoffer.