Ny vei og sykkelvei med undergang
SUS Ullandhaug Vei- og Sykkelveiprosjekt omfatter bygging av en ny adkomstvei til Stavanger universitetssykehus (SUS2023) fra Kristine Bonnevies veg, i tillegg til 1,1 kilometer gang- og sykkelvei med tilhørende fortau. Adkomstveien bygges som vegklasse Hø2 med tre felt, inkludert høyresvingefelt og midtdeler, for å sikre god fremkommelighet og effektiv trafikkavvikling. En ny undergang for syklister og fotgjengere ved krysset til Madlaveien er også en del av prosjektet, og det legges vekt på universell utforming med separat gang- og sykkelvei av størrelsene 3,0 og 2,5 meter. Videre omfatter prosjektet etablering av støyskjerming langs Kristine Bonnevies veg og i boligområder i henhold til gjeldende støykriterier.
Innovativ jetpeling for grunnstabilisering
Byggingen utføres i samarbeid mellom Helse Stavanger HF som forslagsstiller og plankonsulent COWI, i tett dialog og koordinering med Sola kommune, Stavanger kommune og Statens vegvesen. Hovedentreprenør Bjelland AS har ansvar for gjennomføring av byggearbeidene, og prosjektet introduserer også en ny østerriksk jetpelingsmetode for grunnstabilisering, levert av firmaet Dolomiti Rocce i samarbeid med Sea Brokers. Denne metoden, som blander sement, vann og jord, gir effektiv stabilisering av grunnen samtidig som støynivået reduseres i forhold til tradisjonell spunting, og er særlig godt egnet i områder med mye grus og stein. Jetpelingen bidrar til bedre vann- og frostsikring under nye underganger, noe som er kritisk for trafikksikkerheten.
Miljøtiltak og universell utforming
Prosjektet legger stor vekt på miljøtiltak og universell utforming. Overskuddsmasser fra grunnarbeidet skal gjenbrukes til jordbruksformål, og overskuddsvann renses for å hindre forurensning av nærliggende områder. Det planlegges revegetering og tilbakeføring av midlertidige anleggsarealer for å minimere inngrep i natur og friområder, samtidig som bevaringen av eksisterende trær prioriteres. Den nye veien knyttes til rundkjøringen ved Richard Johnsens gate, som er dimensjonert for å redusere kødannelser og sikre fremkommelighet for nødetater. Arealbruken inkluderer også parkeringsplasser, offentlig tjenesteyting og boligområder i samsvar med eksisterende reguleringsplaner.
Byggestart 2020. Ferdig 2023
Byggearbeidene startet sommeren 2020 med forventet ferdigstillelse våren 2021 for veganleggene, mens fullføring av adkomstveien, sykkelveiene, fortauene og busslommer er planlagt innen 2023. Prosjektet skal møte økt trafikk og aktivitetsnivå i forbindelse med sykehusets innredningsfase, og inneholder flere risikovurderinger vedrørende grunnforhold og vannhåndtering som håndteres gjennom innovativ jetpelingsteknologi og gjennomtenkte dreneringsløsninger. Samlet skal dette gi en tryggere, mer tilgjengelig og miljøvennlig infrastruktur rundt det nye universitetssykehuset.