82 km vei med tunneler og broer
Hålogalandsvegen-prosjektet, også kjent som E10/rv. 85 Tjeldsund - Gullesfjordbotn - Langvassbukt, er Nord-Norges største samferdselsprosjekt til dags dato. Prosjektet omfatter bygging av totalt 82 kilometer ny vei, inkludert 27 kilometer vei som går gjennom syv tunneler og 22 broer. I tillegg bygges 35 kilometer vei i eksisterende trasé og 20 kilometer i ny trasé. En av hovedkomponentene er Fiskefjordtunnelen, en 9,7 kilometer lang tunnel, som er den lengste i prosjektet. Hålogalandsvegen skal gi bedre framkommelighet, tryggere veier og betydelig reduksjon i reisetid mellom viktige regioner som Harstad, Evenes, Lødingen og Sortland, og videre til Lofoten og Narvik.
Offentlig-privat samarbeid med 5,5 års bygging
Prosjektet bygges som et offentlig-privat samarbeid (OPS) med Hålogalandsvegen AS som ansvarlig leverandør. Hålogalandsvegen AS eies av Skanskas pensjonskasser i Norge og Sverige, hvor Skanska Norge fungerer som hovedentreprenør og Hæhre Entreprenør er en sentral samarbeidspartner. Selskapet håndterer prosjektering, finansiering, bygging og drifter veien i 15 år etter ferdigstillelse. Byggeperioden er beregnet til cirka 5,5 år, med forventet ferdigstillelse sent i 2028. Arbeidet på tunnelene drives fra begge ender for å sikre god fremdrift og effektiv produksjon.
Bygges etter strenge vegstandarder
Prosjektet er planlagt og utføres etter gjeldende vegstandarder som inkluderer vegnormalens kapittel C og relevante håndbøker for tunneler og konstruksjoner. Det vil bygges bruer med minimum 9,5 meters bredde dimensjonert for 200 års flom, trafikksikre kryssløsninger og to rundkjøringer. Flere bratte stigninger og rasutsatte partier skal fjernes, blant annet gjennom tunneler i parsell 5 og 11, noe som gir mer jevn kjøring og økt trafikktrygghet. Omfattende anleggsarbeid planlegges med mellomlagring og massetransport for å balansere overskudd og underskudd av masser under bygging.
Reduserte ulykker og reisetider
Prosjektet vil ha betydelige samfunns- og miljøgevinster. Det forventes en reduksjon i personskadeulykker med om lag 4,25 per år, samt lavere dødelighet og færre skader. Veianlegget skal redusere reisetider med opptil 40 minutter mellom Sortland og Harstad, og med cirka 35 minutter på reiser mellom Lofoten, Evenes lufthavn og Narvik. I tillegg vil prosjektet redusere CO2-utslipp med anslagsvis 6 144 tonn årlig ved mer effektiv trafikkavvikling. Naturhensyn ivaretas gjennom bruk av naturstein, god vannhåndtering og tilpasning til landskap og klimaforhold.
Maskinbrann i tunnel under etterforskning
Det finnes operative risikoer forbundet med prosjektet, blant annet den alvorlige hendelsen med brann i en frontlaster i Fiskefjordtunnelen i januar 2024. Skanska og Hæhre driver tunnelarbeidene fra hver sin ende, og hendelsen med maskinbrann - som er den andre i tunnelarbeid med maskiner knyttet til Skanska - er fortsatt under etterforskning. Brann i tunnel er en sjelden, men svært alvorlig hendelse som har nødvendiggjort særlig oppmerksomhet rundt sikkerhetsprosedyrer i prosjektet.